דילוג לתוכן

עגלת קניות

עגלת הקניות שלך ריקה

מאמר: Barbie Wants to Be Me

Barbie Wants to Be Me

אם ביקרתן בכדור הארץ בחודש האחרון סביר להניח שלא פספסתן את אחת התופעות הכי גדולות שנראו לאחרונה בקולנוע ומעבר לו - כן, כן, החיים בורוד, האלו היא בובת הברבי האגדית שכבשה את כל סוגי המסכים האפשרים בכיכובה של מרגו רובי.

על הסרט הזה עובדים בחברת מאטל (חברת הצעצועים המייצרת את ברבי) כבר למעלה מעשור. תסריטאים פוטרו, חברות הפקה הוחלפו עד שלפני כשנתיים מונתה הבמאית גרטה גרוויג על המלאכה, יחד עם בן זוגה הבמאי והתסריטאי נוח באומבך.

את העלילה רובנו היינו יכולות כנראה לכתוב - ברבי חיה בברבילנד, אוטופיה מטריארכלית שבה כל הנשים בטוחות בעצמן, עצמאיות ומצליחות, לצד ברביות נוספות; ובעוד שה״קנים״ עסוקים בפעילויות פנאי בחוף הים, הברביות מחזיקות בשלל עבודות אקדמיות. קן, בן-זוגה של ברבי, שמח רק כשהוא לצדה ומעוניין בקרבתה, אך ברבי דוחה אותו לטובת עצמאותה.

במהלך מסיבת ריקודים, מפגינה לפתע ברבי מחשבות הקשורות למוות לדאגת כל הנוכחים איתה. למחרת, נמצאת ברבי במצב רוח ירוד וחווה שינויים גופניים פתאומיים, כמו כף רגלה שמתגלה פתאום כשטוחה. אך מכאן והלאה מתחיל מהלך עלילתי מתוחכם וחתרני בו ברבי עולה לעולם האמיתי ומגלה ש… כן, ובכן, שום מטריארכיה, שום אישה שחורה אינה נשיאת ארה״ב, בית המשפט העליון ריק משופטות, ובנובל זוכות מעט נשים. קן לעומת זאת מגלה לשמחתו את הפטריארכיה, הו! הו! כיף חיים! הגברים שולטים בכל!
איך מוצאים סדר בין עולם האידילי של הברביות לבין המציאות ההופכית לה? גרוויג מציעה תשובה חתרנית למדי ומשתמשת באופן אמיץ בטקסטים פמיניסטים מכוננים. לא נעשה לכן עוד ספויילרים, לבשו את הפריט הורוד האהוב עליכן ולכו לצפות בסרט מעורר המחשבה.

ברבי היא כמובן דמות בעייתית מאוד שאחראית לנזק לא קטן בכל מה שקשור לדימוי גוף אצל ילדות ונערות, הפרעות אכילה ועוד׳. (וכמובן מואשמת בכך גם בסרט עצמו בצורה ישירה) אבל נדמה שההופעה שלה מחדש באופן פמיניסטי ומודע מנסה לשנות את מעמדה. האם זה בכלל אפשרי? האם סרט שמומן על ידי חברת הצעצועים מטאל יכול לעורר שינוי כזה? או שמדובר בפרסומת ארוכה וצינית שכל מטרתה למכור עוד ועוד בובות? ובכן, הרשת גועשת והדעות חלוקות.

במאמר בעיתון ״הארץ״ כתבה רז בדו כי ״תוכן ממומן הוא תוכן שאף פעם לא ימרוד. "ברבי" אולי מגחך על הפטריארכיה, אך הוא לא מערער עליה ולא מדמיין סדר יום אחר. אולי כדאי לקרוא לו בשמו האמיתי: המוצר.״ אנחנו בתור חברת אופנה מסחרית (אמנם רחוקות שנות אור ממפלצת הענק מטאל אבל עדיין) מתנגדות לעמדה הזו ומאמינות כי את המציאות משנות בכל הכלים האפשרים.  אנחנו שמנו את המחשבה הפמיניסטית בפרונט של העשייה שלנו מהיום בו הבנו שהמבט שלנו על עצמנו " הורעל" על ידי החברה. הדבר  מתבטא בעיצוב הבגדים, בקמפיינים, בצילומים, בהתנהלות העיסקית ועוד׳.

הרבה פעמים הכוח לשינוי תודעתי נמצא דווקא בידיים של החברות המסחריות, גדולות וקטנות כאחד. כי מה לעשות שאנחנו עדיין חיות בעולם קפיטליסטי - והשינוי עובר דרך הצרכנות. ככה לדוגמא נולדה תנועת הצרכנות החכמה והאקולוגית בעקבות משבר האקלים ששינתה את עולם האופנה. וככה ניתן גם להנגיש ולהפיץ תודעה פמיניסטית בקרב נערות וילדות. שבינינו לא ישבו עכשיו לקרוא את סימון דה-בובואר, נכון? אז לפחות שיקשיבו למרגו רובי בשמלה ורודה מסבירה מה זו פטריארכיה ואיך היא עובדת. ומשם והלאה בנות, העבודה היא על כתפינו!

אנחנו גאות לשתף שאת הטי-שירט שלנו עם המוטו Barbie Wants To Be Me אנחנו יצרנו כבר לפני עשור, הרבה לפני שגל ורוד שטף את העולם. והיא נחטפת מהמדפים שלנו מאז ועד היום. ועכשיו אנחנו שמחות למכור אותה במבצע ורדרד 149 ₪

 

READ MORE

Buy less Choose Well

אנחנו חיות בעידן צרכני מטורף: קונים כמו מטורפים, זורקים בשגעון, וגורמים ל... 

Buy less Choose Well

לקרוא עוד
Fashion United for Humanity

Fashion has always been a powerful force in shaping culture, influencing perceptions, and advocating for change.

Fashion United for Humanity

לקרוא עוד